Ансамбълът ни девойки шести след първото изиграване на европейското първенство

Ансамбълът ни девойки шести след първото изиграване на европейското първенство

Грешка на финала отреди шесто място на ансамбъла ни за девойки на европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща. Отборът на Мария Кънчева и Мариана Памукова в състав Мария Спасова, Галатея Герова, Биляна Везирска, Биляна Писова и Бояна Гелова излязе с последен стартов номер за първото си изиграване на композицията с пет чифта бухалки. Момичетата започнаха ударно изпълнението си, но в края не издържаха на напрежението, изпуснаха уред, за което получиха оценка от 15.700 точки, извадила ги от призовата тройка на временното класиране.

"Да не забравяме, че това е състезанието, за което през цялото време се готвихме. На всички много ни се иска точно тук да покажем най-доброто. Случва се, малки са, деца са и се случва, включително и да се разсеят. Всяко едно изиграване ни е важно, включително и днешното, защото имаме отборно състезание. Утре просто ще тръгне една идея по-смело, защото вече видяхме прекрасната публика, прекрасната атмосфера. Те реално си издържаха съчетанието, просто тази грешка ни коства два елемента, които отпаднаха накрая и то скъпи", коментира старши-треньорът на отбора Мария Кънчева пред БНР.
"Съчетанието беше много хубаво. Отстрани бяхме много спокойни. Направихме си всичко, цялото загряване мина много добре, просто утре трябва да внимаваме до края", заяви гимнастичката Мария Спасова.

Начело в подреждането с оценка от 17.000 точки е петорката на Русия, следвана от тази на Израел – 16.350 точки и на Беларус 16.200 точки. Пред българките са още съставите на Италия с 16.100 точки и на Украйна с 16.000 точки.

Утре е второто изиграване в тази категория, като квалификацията важи както за отборното класиране, така и за финалите на отделните уреди.

Тази година европейското първенство е с нов формат. Ще бъде излъчен отборен шампион, който ще бъде определен от резултатите на индивидуалните гимнастички и на ансамбъл - девойки. Освен това най-добрите 24 състезателки в индивидуалния многобой ще получат право да участват в следващото европейско първенство.

В индивидуалната надпревара, която ще приключи късно тази вечер, нашите Невяна Владинова и Катрин Тасева ще играят в последната трета група. Основните претендентки отново ще бъдат гимнастичките на Русия - Александра Солдатова, както и Дина и Арина Аверини. Апетит за първото място ще имат и представителките на Украйна. В заявките отново липсва титулярката Ганна Ризятдинова, но фигурират Виктория Мазур и Олена Дятченко. С претенции за отличията са и гимнастичките на Беларус - Катарина Халхина и Алена Харанско. Изненади може да очакваме и от състезателките на Израел - Виктория Филановски и Линой Ашрам. Не трябва да подценяваме и италианките Вероника Бертолини, Александра Джоржоколезе, азреката Марина Дорунда, водена от българката Мариана Василева, австрийката Никол Рупрехт с треньор Лучия Генчева - Егерман, испанката Наталия Гарсия, както и представителките на домакините Александра Киш и Мира Варай.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти