Световен шампион ще преподава азбуката на ориентирането в Южния парк

Световен шампион ще преподава азбуката на ориентирането в Южния парк

Международната федерация по ориентиране определи 24 май за Световен ден на спортното ориентиране. 1739 населени места на петте континента ще опитат да привлекат повече от 500 хиляди участника, които да преминат маршрут по ориентиране и така да подобрят миналогодишния световен рекорд. България ще се включи с прояви в Русе, Ямбол, Велико Търново, Сливен, Варна, Габрово и София, като централната проява в столицата ще бъде в Южния парк – поляната с гълъбите.

Световният шампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев лично ще предаде първи уроци на желаещите да се запознаят с ориентирането от всяка възраст.

Организаторите от Българска федерация по ориентиране и спортния клуб „НСА-Сивен” в София са подготвили маршрути и игри за начинаещи и напреднали, а също и много сувенири за подаръци на участниците. Най-опитните ще преминат състезателен маршрут с дължина от 3,2 км. Игра с буквите, които съставят думата ОРИЕНТИРАНЕ ще бъде маршрутът без задължителна последователност. По-лесно желаещите ще преминат малък маршрут с контролни точки в четирите световни посоки, а за най-малките ще има интересна игра на самата поляна с бързо перфориране на видими контролни точки.

Всички са добре дошли, а целта не е да се преминат маршрутите за най-кратко време, а колкото се може повече участници да се запознаят с един интересен и увлекателен спорт, който се провежда сред природата и подлага на изпитание както физическите, така и умствените възможности на практикуващите го.

Снимка: ЕМОНА ЦОНЧЕВА/Sportal.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти