Шах и мат: CAS отхвърли жалбата на БФШ и потвърди изключването й

Шах и мат: CAS отхвърли жалбата на БФШ и потвърди изключването й

Българската федерация по шахмат загуби обжалването пред Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана срещу решението за изключването й от структурите на Европейския шахматен съюз. То беше взето на 10 септември 2016 г. на Генералната асамблея на ЕШС в Баку с 37 гласа "за" и 11 "против".

Нашите подадоха жалбата на 30 септември миналата година, а след размяна на писмени становища от двете страни и изслушването в град Лозана (Швейцария) на 28 април 2017 г. CAS я е отхвърлил. Като резултат от това решение българската страна ще трябва да заплати всички разходи за арбитража, както и част от съдебните разноски по делото. Освен това CAS постанови Българската федерация по шахмат да плати на Европейския шахматен съюз обща сума в размер на 5000 швейцарски франка за разходите, направени от него във връзка с арбитражното производство.

ОТ ЕШС обявиха, че уважават всички решения взети от CAS, който е най-големият независим спортен трибунал. Според CAS, от ЕШС са действали по напълно справедлив, подходящ и прозрачен начин. Повече подробности за мотивите на САS да вземе това решение, ще бъдат публикувани по-късно.

Припомняме, че членството на БФШ в ЕШС беше замразено през септември 2016 г., а тогавашният председател на родната федерация Силвио Данаилов беше наказан за година и половина от Етичната комисия на световната федерация по шахмат (ФИДЕ) заради обвинение във финансови злоупотреби на Европейско първенство за младежи в Будва през 2013 година.

Тогава мениджърът на най-добрия ни шахматист Веселин Топалов се защити, като заяви, че решението на ЕШС е част от наказателна мярка срещу него и Гари Каспаров, които са в опозиция на президента на международната федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов. Той бе убеден, че CAS ще реши в полза на БФШахмат, но международният трибунал в крайна сметка потвърди отстраняването на родната централа.

В началото на май Силвио Данаилов подаде оставка от поста председател на БФШ, който в момента временно се заема от вицепрезидента на федерацията и бивш шеф на АЕЦ Козлодуй Иван Генов.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти