Атанас Скатов пристигна в базов лагер след изкачването на Еверест

Атанас Скатов пристигна в базов лагер след изкачването на Еверест

Алпинистът-веган Атанас Скатов пристигна в базов лагер след изкачването на Еверест, съобщиха от екипа му. Скатов е първият българин, изкачил два върха за рекордно краткото време от 5 дни и 11 часа - първо Лхотце, а след това и Еверест.

"Жив и здрав съм и на сигурно място вече. Не можах да звънна по-рано, защото телефонът ми замръзна на върха. Изкачвахме се при минус 35 градуса и много силен вятър. Радвам се, че успях да изкача и Лхотце и Еверест и да стана единственият от участниците от всички експедиции -около 400 алпиниста и 400 шерпи, да го направя за 5 дни и 11 часа. Направил съм страхотни снимки и видеа. Снимал съм изгрева от Еверест. Много е красиво. Надявам се да мога да ги изпратя ако техниката ми позволи.

Имаше много силни емоции този път. Един непалец шерп умря вчера в ръцете ми на 8700 м височина. Опитвахме се около един час да го спасим, но не успяхме. Аз вече съм се качвал по Северния ръб, но от тази страна е много по-трудно. Цели групи се отказваха и се връщаха обратно. Условията тази година бяха много по-трудни от миналата. Доста се уморих. Моето желание е да си дойда по най-бързия начин в Българи", каза Скатов по сателитния си телефон.

Тази година времето в Хималаите е доста по-неблагоприятно от това през 2016 година. Успеваемостта на изкачванията до момента за 2017 година е 20 % а през 2016 тя е била 68%- повече от 3 пъти по-добра. Броят на смъртните случаи ( около 10) също вече е по-голям, като най-значителния случай е на най-известния швейцарски алпинист Ули Щек, който падна при инцидент в близост до вр. Нупце на 30.04.2017 при аклиматизация за осъществяване на траверса Еверест-Лхотце.

Това е шести осемхилядник в колекцията на Скатов - Еверест север (2014), Манаслу (2015) и Аннапурна и Макалу (2016), Лхотце ( 2017) и Еверест юг ( 2017), които е осъществил за неимоверно краткия срок от 3 години.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти