Дубъл за Челси или рекордна купа за Арсенал

Дубъл за Челси или рекордна купа за Арсенал

Днешният финал за ФА Къп ще изправи един срещу друг два лондонски клуба - Арсенал и Челси. “Топчиите” изпращат разочароващ сезон, в който за първи път от 19 години не съумяха да се класират за Шампионската лига, но могат да зарадват феновете си със спечелването на втория по значимост трофей в Англия. Ако успее, тимът на Арсен Венгер ще има общо 13 купи - с една повече от Манчестър Юнайтед, и ще излезе начело във вечната ранглиста на турнира. Челси пък може да оформи дубъл, след като вече извоюва титлата във Висшата лига. Отборът от “Стамфорд Бридж” е изключително ефективен под ръководството на Антонио Конте и е определян за фаворит от повечето специалисти.

Арсенал вдигна купата в два от предишните три сезона, но това е слаба утеха за феновете, които искат да видят любимците си с шампионската титла. Венгер има възможност да спечели ценното отличие за седми път в кариерата си и да се превърне в най-успешния мениджър в историята на надпреварата. Евентуален триумф ще заздрави позициите на французина и може да повлияе на звездите Месут Йозил и Алексис Санчес, които още не са обявили категорично дали ще останат в тима.

Арсенал ще бъде без наказания Лоран Косиелни и контузените Габриел Паулища Шкодран Мустафи, а тримата в защита ще са Пер Мертезакер, Роб Холдинг и Начо Монреал. Киърън Гибс, Гранит Джака, Аарън Рамзи и Алекс Окслейд-Чембърлейн ще са карето в средата на терена, а Йозил и Алексис Санчес ще действат зад Дани Уелбек.

Челси ще се стреми към първи дубъл от 2010 година, а като цяло повече от веднъж титлата и купата в рамките на един сезон са печелили само три отбора. Шампионите елиминираха по пътя си към финала Манчестър Юнайтед и Тотнъм, но Конте сподели, че неговият тим е в ролята на аутсайдер срещу съперник, който ще се опита да спаси сезона си.

За разлика от Венгер, италианецът няма сериозни кадрови проблеми. В атака той ще разчита на Еден Азар, Диего Коща и Педро Родригес, а зад тях ще играят Виктор Моузес, Неманя Матич, Н’Голо Канте и Маркос Алонсо. Защитниците пред Тибо Куртоа ще са Сесар Аспиликуета, Гари Кейхил и Давид Луис.

За последно Арсенал и Челси играха във финала за ФА Къп през 2002 година, като тогава “топчиите” се наложиха с 2:0. Те са на финал за рекорден 20-и път, като триумфираха във всеки от последните си 5 директни сблъсъка за купата. Челси има 7 трофея от надпреварата и спечели последните си 4 финала след въпросната загуба през 2002 г. от Арсенал.

Водещият световен букмейкър bwin дава предимство на Челси с коефициент 1.75. Равенството е оценено с 3.70, а ставката за успех в редовното време на Арсенал е 4.75.

Купа на Англия - финал:

АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ

Вероятни състави:

АРСЕНАЛ (3-4-2-1): Чех; Холдинг, Мертезакер, Монреал; Чембърлейн, Рамзи, Джака, Гибс; Йозил, А. Санчес; Уелбек
Мениджър: А. Венгер
ЧЕЛСИ (3-4-3): Куртоа; Аспиликуета, Д. Луис, Кейхил; Моузес, Матич, Канте, М. Алонсо; П. Родригес, Д. Коща, Азар
Мениджър: А. Конте

СЪДИЯ: Антъни Тейлър
СТАДИОН: “Уембли”
НАЧАЛО: 19:30 часа

МИНУТА ПО МИНУТА

ГЛЕДАЙТЕ ТУК

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти