Гледай на живо

Септември (София) (U16) - ЦСКА-София (U16) 2:0

Борусия (Дортмунд) взе купата преди раздялата с важни фигури (видео)

Борусия (Дортмунд) взе купата преди раздялата с важни фигури (видео)

След три поредни загуби на финала Борусия (Дортмунд) все пак дочака своя момент и спечели Купата на Германия. Тимът на Томас Тухел надви Айнтрахт (Франкфурт) с 2:1 в битката на Олимпийския стадион в Берлин и така завюва трофея за четвърти път в клубната си история. Усман Дембеле вкара първия гол за "жълто-черните" в 8-ата минута след гениално изпълнение, но в 29-ата Анте Ребич изравни. Пиер-Емерик Обамеянг донесе успеха с попадение от дузпа в 67-ата минута. Отделно габонецът удари две греди, а това веднъж стори и Харис Сеферович от състава на Айнтрахт.

Другият голям печеливш от победата на Дортмунд е Фрайбург, който завърши седми в Бундеслигата, но сега печели квота за Лига Европа.

Много е вероятно този мач да се окаже последен за някои основни фигури в Борусия начело с треньора Тухел. Очаква се наставникът да напусне, а същото са на прага да сторят Обамеянг и Сократис.

Финал: Айнтрахт (Франкфурт) - Борусия (Дортмунд) 1:2 

За Тухел това е едва първа купа с тима, но той е в конфликт с ръководството. Днес неговата тактика даде резултат, макар той да беше принуден да извърши три принудителни смени.

Треньорът изненада с поставянето на Матиас Гинтер като централен полузащитник, а капитанът Марсел Шмелцер заигра в тройката в защита. “Орлите” стартираха без Александер Майер, който остана на пейката.

Още от първата минута Борусия натисна и бързо наложи своето игрово превъзходство. Логично се стигна до 8-ата минута, в която Дембеле с лекота размина Хесус Вайехо и заби кълбото в ъгъла за 1:0 в полза на “жълто-черните”.

Финал: Айнтрахт (Франкфурт) - Борусия (Дортмунд) 1:2 

Бронзовият медалист в Бундеслигата не свали темпото и атакуваше при всяка възможност.

Чак в 26-ата минута Айнтрахт стигна до две възможности в рамките на няколко секунди след остро центриране на Тимъти Чандлър и шут на Ребич. Тук някъде Дортмунд допусна срив и в 29-ата минута Ребич се промъкна отляво и порази мрежата на Роман Бюрки за 1:1.

Финал: Айнтрахт (Франкфурт) - Борусия (Дортмунд) 1:2 

Вестфалци на мига загубиха превъзходството си и десетина минути Харис Сеферович стреля в гредата.

На почивката Тухел трябваше да се намеси с двойна смяна, след като Марко Ройс и Марсел Шмелцер нямаше как да продължат заради болежки. В игра вече бяха Кристиан Пулишич и Гонсало Кастро.

Началото и на тази част беше за отбора от Рур, който набързо създаде няколко опасности пред Лукас Храдецки. Това обаче продължи само десетина минути, след което играчите на Нико Ковач пак погледнаха напред.

Дембеле обаче напомни за себе си в 64-ата минута, когато с лекота елиминира двама играчи в бяло и центрира към Обамеянг, който със странична ножица насочи топката към мрежата, но на голлинията футболист на Айнтрахт я изби и от там тя срещна гредата.

Три минути по-късно обаче голаджията даде отново аванс на своя отбор, след като хладнокръвно реализира дузпа, отсъдена за нарушение срещу Пулишич.

Финал: Айнтрахт (Франкфурт) - Борусия (Дортмунд) 1:2 

Това беше сигнална лампа за отбора от Франкфурт, който вече разбра, че трябва да напада и тръгна да изравнява. За ужас на Тухел контузия получи и Марк Бартра и така смените му вече се изчерпаха.

На терена се появи и Майер, което още повече нахъса футболистите на Ковач. Борусия веднага се нареди в схема 5-4-1, но имаше своята възможност за трети решаващ гол. В 85-ата минута Обамеянг пак намери гредата и интригата остана.

Още няколко прострелни центрирания пред Бюрки поддържаха напрежението до последните секунди, но в крайна сметка Борусия издържа.

АЙНТРАХТ (Фр) - БОРУСИЯ (Д) 1:2
0:1 Дембеле (8)
1:1 Ребич (29)
1:2 Обамеянг (67-дузпа)

АЙНТРАХТ (Фр): Храдецки, Чандлър (72-Майер), Абрахам, Вайехо, Хектор, Очипка, Гачинович, Медойевич (56-Тавата), Фабиан (79-Блум), Ребич, Сеферович

БОРУСИЯ (Д): Бюрки, Бартра (76-Дурм), Сократис, Шмелцер (46-Кастро), Пишчек, Гинтер, Герейро, Кагава, Дембеле, Ройс (46-Пулишич), Обамеянг

ГАЛЕРИЯ

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти