Състезание по планинско колоездене за аматьори над Добринище в събота

Състезание по планинско колоездене за аматьори над Добринище в събота

Велоклуб "Добринище" в едноименното градче открива официално сезона на планинското колоездене с атрактивно любителско състезание в Пирин тази събота, 20 май. Това съобщи на БТА неговият председател Цветан Пчелин, който е и професионален планински спасител.

"Всяка година нашият велоклуб организира по едно състезание, като в предишните три то бе по спускане между хижите "Безбог" и "Гоце Делчев" с денивелация 800 метра от изходната точка, разположена на над 2200 метра, до крайната по трасе с дължина близо шест километра, разказа той. Сега решихме да започнем сезона с любителско състезание - кънтри крос, което ще даде възможност на участниците да се насладят на прекрасната природа на Пирин планина, докато карат велосипед."

Маршрутът по думите на Цветан Пчелин е доста разнообразен, интересен и красив, а общата дължина на трасето, което преминава почти изцяло през горска част на планината, е 26 км. Стартът на колоездачното пътешествие е в гр. Добринище. Участниците ще се отправят по 10-километров асфалтов път до хижа "Гоце Делчев". От там изкачването ще продължи по четирикилометров горски път до туристическа база "Мочарата". От това очарователно място в Пирин ще започне 12-километрово спускане по планинските пътеки и горски пътища надолу с няколко по-екстремни участъка, за да завърши на финала отново в Добринище.

В надпреварата могат да участват мъже и жени. Организаторите напомнят, че планинската застраховка е задължителна, тя може да се направи и на място. Сред изискванията са също колоездачите да носят велосипедна каска и ръкавици, а препоръката е да са снабдени и с проектори за ръце и за крака.

"До момента са заявили участие над 20 планински колоездачи от района и страната, очакваме до утре броят да им нарастне чувствително", каза Цветан Пчелин.

Регистрацията ще започне в 9.00 часа, а стартът е от 10.00 часа.

От велоклуб "Добринище" са благодарни за подкрепата на община Банско, която е и официален спонсор на събитието и е осигурила награден фонд от 800 лв. Велосъстезанието се осъществява и със съдействието на дирекцията на Национален парк "Пирин" в Банско, Планинската спасителна служба при БЧК - отряд Добринище, и Държавно горско стопанство - Добринище.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти