Четвърт век от големия триумф на Барса, Стоичков разказва

Четвърт век от големия триумф на Барса, Стоичков разказва

Днес се навършват точно 25 години от първия голям европейски триумф на Барселона. На 20 май 1992 година тимът на Йохан Кройф за първи път вдига КЕШ. Каталунците печелят след продължения срещу Сампдория на "Уембли". Вестник Mundo Deportivo събра двама от героите от "Дрийм тийма" - Христо Стоичков и Хосе Мария Бакеро.

"Първият ми спомен е преди да стъпим на терена. Бяхме ескортирани от полиция до стадиона, минахме покрай много фабрики. Феновете на Барса ни обграждаха и ни пееха "Шампиони, шампиони". Помислих си: "Много сме близо", спомня си Ицо. "Ние бяхме отборът, който се наслаждаваше повече на терена. Знаех, че сме готови за първата си купа. (…) Това беше първият ми голям финал. Най-важният мач в живота ми. Помислих си: "Тук съм и мога да стана първият българин с Купата на европейските шампиони", довери той.



"Йохан (Кройф) се приближи до мен преди мача и ми каза: "Днес е твоят ден, излез и му се наслади. Играй добре". Той ми даде много увереност", заяви Камата. "Тренировката приключи. Аз стрелях на празна врата. Бях свикнал да оставам след занимания. В онзи момент видях, че Хосе Мари остава сам, помолих него и Роналд (Куман) да се доближат. Казах им: "Аз ще подам топката на Бакеро, ти я спираш и Роналд шутира както знае. Останахме тримата, нямаше друг на терена. Не съм си и помислял, че ще има такава ситуация по време на мача. Видях къде е топката и къде ще се построи стената. Логично или трябваше да стрелям аз над стената, или Роналд в ъгъла на вратаря. Видях, че стената е прекалено близо. Хосе Мари се оплака и стената отстъпи назад. В онзи момент си помислих: "Нека направим това от вчера". Така топката влезе там, където трябваше", разкри Христо.

"След мача се приближихме да поздравим публиката. Хората плачеха от радост и вълнение. Феновете на Барса бяха пътували 30 часа с автобус, бяха взели самолети или влакове. През 1986-а преживяха тежка загуба", разказва българинът. "На следващия ден посрещането ни в Барселона беше впечатляващо. Спомням си физиономията на Алесанко и на треньора, когато слизаха от автобуса. (…) Това беше Първата и затова беше толкова специална. Барса стана клуб, който започна да печели големи трофеи", каза митичният номер 8.

Запитан за сравнение между триото Лионел Меси, Луис Суарес и Неймар и Лаудруп, Куман и Стоичков, Ицо заяви: "Има прилики, защото Меси, Суарес и Неймар са много различни, както бяхме и ние. Роналд имаше прекрасна визия за играта, впечатляващо докосване, Михаел беше различен и експлозивен. Аз имах агресия и скорост".

Снимки: MD, Getty Images/Guliver

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти