Две години след финала в Лига Европа украинският Днипро е пред фалит

Две години след финала в Лига Европа украинският Днипро е пред фалит

Две години след като игра финал в турнира Лига Европа, украинският футболен клуб Днипро е пред рален фалит, а в същото време и пред изпадане от Висшата лига на страната. Но местните ръководители опитват по всячески възможни начини да спасят емблематичния отбор. Преди няколко дни изпълнителният директор Андрей Русол събрал отбора и обявил пред тях, че от новия сезон във втора лига (трето ниво на футбола в страната) ще стартира нов отбор с името Днипро. За този отбор вече е събран бюджет, но не разкрил детайли. Заплатите обаче щели да бъдат на нивото на клубовете от Висшата лига на страната, а незабавната цел е изкачване едно ниво нагоре.

През изминаващия сезон на Днипро бяха отнети 15 точки заради дългове, които реално никой не може да разбере колко са. 6 точки им бяха отнети по нареждане на ФИФА заради неплатени суми по договорите на бившия треньор Хуанде Рамос и неговите помощници. 6 точки бяха отнети от местната федерация заради непокриване на професионалния лиценз. 1 742 000 евро са задълженията към Рамос, помощниците му и някои футболисти.

Най-вероятната съдба на клуба е да бъде взет лиценза на малък тим от третата дивизия, който да бъде прекръстен на Днипро и да се върне на стадион Днипро Арена с ново, чисто дружество. Русол пък е обяснил, че дори и тимът да се спаси, за което има теоретични шансове в оставащите три кръга, то административно ще напусне първенството. През 2016-а година, само един сезон след битката за Лига Европа, УЕФА извади отбора от участие в евротурнирите. Фалитът на Днипро идва две години след банкрута на друг традиционен клуб в страната, този на Металист Харков, който беше възстановен и в момента играе в четвърта дивизия.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти