Гледай на живо

Николай Желязков и Александър Попов застават един срещу друг преди дългоочаквания финал между Левски и ЦСКА във волейбола

Махат атлетическата писта на Олимпийския стадион в Берлин?

Махат атлетическата писта на Олимпийския стадион в Берлин?

Олимпийският стадион в Берлин, на който Джеси Оуенс печели четири златни олимпийски медала, а Юсейн Болт постави два световни рекорда в спринта, съвсем скоро няма да може да се използва повече за лека атлетика. Това стана ясно от обявените планове за реновиране на съоръжението. Според плановете емблематичният стадион ще се раздели с атлетическата писта и ще бъде използван само за футбол от клуба от Първа Бундеслига Херта (Берлин). 

Догодина Олимпийският стадион в Берлин ще приеме Европейското първенство по лека атлетика, като това може и да е последният голям атлетически форум на това съоръжение.

Стадионът е построен за Олимпийските игри в Берлин през 1936 г., на които американецът Джеси Оуенс печели златните отличия на 100 м, 200 м, 4 по 100 м и в скока на дължина пред очите на Адолф Хитлер. Улицата пред стадиона беше преименувана на името на Джеси Оуенс през 1984 г.

“Олимпиащадион” беше реновиран преди Световното първенство по футбол през 2006 г. и след това прие Световното първенство по лека атлетика през 2009 г., когато Юсейн Болт постави настоящите планетарни рекорди на 100 м (9.58 сек) и на 200 м (19.19 сек). 

Снимка: Getty Images/Guliver
 

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти