И "Жи-Пе-Пе" каза "да" на Ицо

И "Жи-Пе-Пе" каза "да" на Ицо

Има една свещена тройна комбинация от букви, която буди въодушевление в милиони футболни фенове по света. Комбинация, която е символ на едно цяло поколение привърженици на най-великата игра. Френската легенда Жан-Пиер Папен, наричан за кратко с емблематичното "Жи-Пе-Пе", е поредният звезден гост, потвърдил участието си в мегаспектакълa "50 години номер 8", посветен на най-големия български футболист за всички времена Христо Стоичков.
Един от най-изтънчените и талантливи голмайстори на 80-те и 90-те ще се появи на 20 май тази година на Националния стадион "Васил Левски", за да припомни на хилядите по трибуните още веднъж за вродената футболна магия, която притежава. Любопитно е да се отбележи, че Камата никога не е крил, че е в много близки отношения с французина. В книгата си "100 на 100 Стоичков" носителят на "Златната топка" за 1994 година признава, че пази всяка една фланелка на Папен от срещите си с него на терена.
Носителят на "Златната топка" за 1991 година започва кариерата си във Валaнсиен през далечната 1984, в чийто състав се задържа само един сезон, след което преминава в Брюж. 32 мача в 43 гола в следващите 12 месеца са напълно достатъчни за феновете на белгийския клуб да го определят за най-великия чужденец, носил екипа на любимия им отбор, а за шефовете на френския гранд Олимпик (Марсилия) - да го привлекат.

С трансфера си на "Стад Велодром" Папен започва да пише своята приказка, която ще му донесе куп отличия в следващите десет години. За шест сезона с екипа на Олимпик "Жи-Пе-Пе" става четири път шампион и веднъж носител на Купата на Франция, пет поредни пъти голмайстор на Франция (1988, 1999, 1990, 1991 и 1992 г.) и три пъти топреализатор на Шампионската лига (1990, 1991 и 1992 г.). Именно с екипа на марсилци той става носител и на най-ценното индивидуално отличие, връчено му през 1991 година. Папен и до днес е единственият френски футболист, спечелил приза, докато носи фланелката на местен отбор.
След шест години с фланелката на Олимпик съдбата го праща в друг велик клуб на Стария континент - Милан. Макар и само два сезона да носи фланелката на "росонерите", Папен дублира Скудетото и Суперкупата на Италия, а през 1994 година печели и трофея от Шампионската лига, макар и да не взема участие във финала заради ограничената бройка чужденци, която трябва да селектира старши треньора Фабио Капело. Любопитното е, че на финала в Атина грандът от "Сан Сиро" разгромява с 4:0 състава на Барселона, чиято звезда по това време е… Христо Стоичков.

Кариерата на Папен, която приключва през 1999 година като футболист на Гинган, е тясно свързана и с друга легенда на българския футбол - Емил Костадинов. Двамата са съотборници през сезон 1995/1996 в баварския колос Байерн (Мюнхен) и пазят чудесни спомени от въпросната кампания, в края на която триумфират с Купата на УЕФА. Надали обаче Папен споделя същите положителни емоции, когато стане въпрос за друг мач, в който и двамата участват - историческата победа на България с 2:1 като гост на Франция на 17 ноември 1993. На "Парк де Пренс" Коща се превръща в герой на нацията, праща "лъвовете" на Мондиала в САЩ за сметка на "петлите", а "Жи-Пе-Пе" отстъпва мястото си на терена в 69-та минута, по ирония на съдбата, на нарочения за главен виновник за френската трагедия Давид Жинола...
Напомняме, че обявените футболни легенди до момента, които ще участват в "50 години номер 8", са:

Христо Стоичков
Диего Армандо Марадона
Карлос Валдерама
Джика Хаджи
Джика Попеску
Хорхе Кампос
Хосе Луис Чилаверт
Даниеле Масаро
Иван Саморано
Джанфранко Дзола
Антонио Бенариво
Давор Шукер
Звонимир Бобан

Наско Сираков
Йордан Лечков
Любослав Пенев

Емил Костадинов

Красимир Балъков

Роберто Баджо
Ромарио
Хуан Роман Рикелме
Роналдиньо
Жан-Пиер Папен
Събитието „50 години номер 8“ е на 20 май 2016 г. на Национален стадион „Васил
Левски“. Начало 20:00 часа. Билети за звездния футболен мач търсете в мрежата на Eventim. Цена на билетите: от 18,88 лв. до 88,88 лв.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти