Цветан Соколов е сред волейболните звезди, които няма да играят в Рио 2016

Цветан Соколов е сред волейболните звезди, които няма да играят в Рио 2016

Олимпиадата в Рио започва след броени часове, като на нея ще бъдат един от най-големите звезди в световния спорт. Но за съжаление някои от звездите в мъжкия волейбол ще липсват поради една или друга причина. Ето някои от най-големите липсващи имена, сред които и българският национал Цветан Соколов:

ДМИТРИЙ МУСЕРСКИЙ (РУСИЯ)

След новината, че звездата на олимпийския волейболен шампион Русия Дмитрий Мусерси ще пропусне Олимпиадата в Рио заради контузия, оптимизма у феновете на "Сборная" значително спадна. Националният отбор на Русия определено претърпя голяма загуба. Подробности за травмата не са обявени, но преди месец и половина самият Дмитрий призна, че е пропуснал края на руското първенство заради болки в коремните мускули, което може би е рецидив. Така Русия загуби героят си от финала срещу Бразилия в Лондон 2012, а Игрите в Рио загубиха един от най-разпознаваемите играчи на нашето време, който има огромен брой фенове по цял свят.

Може би това не е цялата истина за отсъствието на Мусерский от състава на руския национален отбор за Рио 2016, след като той отказа да играе на европейската олимпийска квалификация в Берлин през януари поради семейни причини. Тогава абсолютно всички фенове на Русия го подкрепиха. След това отборът се справи без Дмитрий, а за Световната лига той бе в състава. Въпреки това, историята му не завърши с щастлив край. Какво ще се случи в Рио? Играчи от националния отбор заявиха, че Дмитрий е незаменим, но все пак Русия трябва да защитава олимпийската си титла.

МУРИЛЬО (БРАЗИЛИЯ)

Нито легендата Сергей Тетюхин, нито Дмитрий Мусерский бяха определени за най-полезен играч (MVP) преди 4 години в Лондон 2012, а именно Мурильо Ендрес. Такива решения се вземат от организаторите след втория или третия гейм и независимо, че Бразилия загуби финала, никой не отрича факта, че Мурильо изигра голям турнир и взе водещата роля от Жиба. Той стана новият капитан на "Селесао" и истински лидер, който не се страхува да говори открито дори срещу ръководството на бразилската федерация обвинено в корупция.

35-годишният посрещач искаше да се откаже зрелищно от националния отбор след домашната Олимпиада в Рио, но по време на тазгодишната Световна лига се контузи. Пропусна и финалите на Лигата в Краков, а няколко дни по-късно, когато селекционерът Бернардо Резенде обяви състава за Игрите, Мурильо не бе в него. Скоро след това звездата обяви през сълзи, че се оттегля от националния отбор. Сега просто като фен Мурильо ще стиска палци за съпругата си Жаклин Карвальо, която може да стане трикратна олимпийска шампионка с Бразилия.

СИДАО (БРАЗИЛИЯ)

Бразилският център Сидао не успя да играе за втори път на Олимпиада заради контузия. 34-годишният волейболист не успя да влезе бързо във форма след операция на рамото. В сравнение с Лондон 2012 Бразилия е била лишена от блокировачи като Родригао и Сидао, но "Селесао" нямат никакви проблеми в центъра с имена като Лукаш Сааткамп, Маурицио Соуса, Едер Карбонера и обещаващият Исак Сантош. Сидао със сигурност ще гледа и мъжкия и женския турнир на Олимпиадата в Рио със своя приятел Мурильо Ендрес заради жена си - разпределителката на Бразилия Дани Линс.

ГЕОРГ ГРОЦЕР (ГЕРМАНИЯ)

31-годишният диагонал вече може да влезе в студио за татуировки и да запълни олимпийските кръгове на левия си крак. Германците имаха реален шанс да стигнат до Рио, но на европейската олимпийска квалификация в Берлин загубиха с 14:16 в тайбрека срещу Полша в мача за 3-о място. Георг Гроцер до голяма степен сам си е виновен, че ще гледа Олимпиадата по телевизията. В Берлин честно казано той игра слабо и мнозина си обясняват това с факта, че той игра известно време в корейската лига. След провала на квалификацията Гроцер се отказа от националния отбор, но е възможно да промени решението си в бъдеще.

ВИЛФРЕДО ЛЕОН (КУБА/ПОЛША)

И Куба, и Полша ще са на Олимпиадата, но един от най-добрите играчи в света Вилфредо Леон ще тренира с клуба си Зенит в Русия. През 2013 година кубинското "дете-чудо" избяга от Острова на свободата и по този начин сложи край на бъдещата си кариера в националния отбор, за който дебютира едва на 14 години. Международната волейболна федерация наказа Леон за една година на клубно ниво, но не направи компропис втори път. През лятото на 2015 година той получи полски паспорт, но трябва да изчака до 2017-а, за да играе за световните шампиони от "Дружина полска". Разбира се, Вилфредо Леон би бил украшение в Рио и може би щеше да бъде един от най-добрите играчи, но и без него Полша е един от претендентите за титлата.

АЛЕКСАНДЪР АТАНАСИЙЕВИЧ (СЪРБИЯ)

Спомняйки си за скорошните финали на Световната лига можеше да добавим и Марко Ивович или Сречко Лисинац, но те все още не са със статут на големи звезди. Такъв е 24-годишният Александър Атанасийевич, който почти сам влачеше сърбите на квалификацията в Берлин. Наследникът на Иван Милкович заби 67 точки в три мача, но и това не бе достатъчно. Според всички Сърбия е прекрасен отбор, а според някой експерти Атанасийевич е и диагонал №1 в света. Преди 3 години премина шумно от полския СКРА (Белхатов) в италианския Перуджа, където е най-резултатния играч в Суперлигата три последователни сезона. Като се знае колко сериозно пое случая Сърбия Никола Гърбич, няма никакво съмнение, че след 4 години ще видим Атанасийевич на Олимпиадата в Токио, освен ако, разбира се, Международната федерация отново не реши да отреже квотите на Европа.

ЦВЕТАН СОКОЛОВ (БЪЛГАРИЯ)

В Лондон България достигна до полуфиналите без Радостин Стойчев и Матей Казийски. Лидерът на отбора бе Владимир Николов, а на полето вече изпъкваше Цветан Соколов, който стана втори по резултатност на турнира след Максим Михайлов. През последните години той стана известен като един от най-мощните и стабилни диагонали в света, но пропусна почти целия последен сезон зарадо травма. Заради това, той наистина не помогна на своя турски клуб Халкбанк в шампионата, както и на България на квалификацията в Берлин през януари. В резултат на това българите останаха извън Олимпиадата в Рио.

АЛЕКСЕЙ СПИИРИДОНОВ (РУСИЯ)

Алексей Спиридонов - човекът, благодарение на който не се забравя да се говори за волейбол в Русия, дори извън сезона за националния отбор или когато "Сборная" не успява. Той дава взривоопасни интервюта, изразява се свободно в социалните мрежи на всякакви теми и неуморно се заяжда с поляците. Въпросът е в какво ще се превърне тази конфронтация между Русия и Полша в груповата фаза на Олимпиадата.

Алексей имаше възможност да отиде в Рио, но периодът му в Зенит (Казан) от 2014 година насам, го отдалечи от националния отбор. 28-годишният посрещач прекара два сезона като резерва на Вилфредо Леон и Матю Андерсън, но най-важното - изгуби игрови ритъм. И все пак с настоящите проблеми в посрещане на Русия, мястото на Спиридонов в националния отбор нямаше да е излишно.

РОБЕРТЛАНДИ СИМОН (КУБА) И ЙОАНДРИ ЛЕАЛ (КУБА/БРАЗИЛИЯ)

Историята на Йоандри Леал и Робертланди Симон е сходна с тази на Леон, Османи Хуанторена и други кубински звезди. И двамата "избягаха" от националния отбор през 2010 година, веднага след загубения финал на Световното първенство. В името на една успешна кариера и достоен живот в чужбина, капитанът Симон остана в Италия, а Леал избяга в Бразилия. Двамата жертваха две години заради наложеното им наказание.

Леал се превърна в звезда на бразилската Суперлига, взе и местен паспорт, като селекционерът на "Селесао" Бернардо Резенде искаше да го включи в състава за Олимпиадата, но както и в случая с Леон, Международната волейболна федерация бе категорична, че не може. Симон пък остави спортната си националност, като през последните две години радваше феновете в Република Корея, а от новия сезон ще играе в един отбор с Леал в Бразилия.

Куба се завръща на Олимпийски игри след 16 години пауза, но и тези две "момчета" няма да могат да помогнат, както и другите избягали играчи. Помощта им щеше да бъде много полезна, особено след инцидента за изнасилване и задържане във Финландия на 6 основни играчи. Така отборът на Куба ще бъде на Олимпиадата с втория си състава и ще бъде лесна мишена за съперниците.

По информация на sportbo.ru

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички