Инфантино даде разяснение за световното с 48 отбора

Инфантино даде разяснение за световното с 48 отбора

Президентът на ФИФА Джани Инфантино разясни каква ще бъде схемата на провеждане на световното първенство, когато форматът бъде увеличен от 32 на 48 участници. Едва 16 тима ще са сигурни за груповата фаза, а останалите ще играят плейоф за продължаване напред. Всичко това ще се случва в месеца на мондиала. Така на практика групите отново ще са съставени от 32 отбора, а 16-те загубили плейофите ще си тръгват от страната домакин след един изигран двубой.

"Световното по футбол не е само спортно събитие. Това е нещо уникално, нещо голямо на социално ниво. Задачата на ФИФА е да се грижи за развитието на играта. Според мен с увеличаването на броя на участниците на финалите ще направим нова крачка в тази посока. Някои твърдяха, че качеството на футбола ще пострада, но помня добре как през 2014 г. в Бразилия отборите на Англия и Италия отпаднаха още в групата за сметка на Коста Рика.

Първите 16 отбора ще се класират за груповата фаза, а другите 32 ще играят плейоф в държавата, която организира първенството. Разликата е, че сега баражите са през ноември и загубата със сигурност носи голямо разочарование и депресия. Защото си бил много близо да се класираш, но си елиминиран. Сега обаче дори да загубиш, това ще се случва през юни и ще си се докоснал до мондиала, ще си усетил атмосферата. Различно е", обясни Инфантино пред "Льо Паризиен".

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти