Клубовете са против Световно първенство с 48 отбора

Клубовете са против Световно първенство с 48 отбора

Европейската асоциация на футболните клубове (ЕСА) е противопоставя на плана на ФИФА за увеличаване на броя на участващите отбори на финали на Световно първенство и настоя за запазване на настоящия формат с 32 тима. Президентът на световната футболна централа Джани Инфантино заяви, че иска увеличаване на участниците на 40 или на 48 от Мондиал 2026, а въпросът ще бъде разгледан на Изпълкома на организацията през януари, когато се очаква да бъде взето и решение по идеята.

"Броят на мачовете за професионалните футболисти през годината вече достигна неприемливо ниво, особено това се отнася за националните състезатели. Поради тази причина Изпълкома на ЕКА реши да се противопостави на идеята за увеличаване на отборите на финалите на Световни първенства и ще уведоми с официално писмо Джани Инфантино, в което ще настояваме за отхвърляне на идеята от ФИФА. Трябва да се концентрираме отново върху футбола. Политиката и комерсиализацията не трябва да бъдат водещ приоритет. Смятаме, че е в интерес на феновете и на играчите да не се увеличава броя на отборите на Световни първенства", заяви президентът на ЕКА Карл-Хайнц Румениге.

В организацията членуват 220 клуба от Стария континент. От ЕКА изтъкват, че мнението им трябва да бъде взето под внимание, тъй като над 3/4 от футболистите, които са играли на финалите на Мондиал 2016, се състезават на клубно ниво в Европа.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички