Революцията е факт: Световните първенства ще бъдат с 48 отбора

Революцията е факт: Световните първенства ще бъдат с 48 отбора

Революционната промяна на формата на световните първенства по футбол, според която броят на отборите, участващи на финалите, се увеличава от 32 на 48, вече официално е факт. ФИФА съобщи, че съветът на организацията, който заседава днес в Цюрих, е приел единодушно решението. Промяната ще влезе в сила за Мондиал 2026.

211-те федерации, членуващи във ФИФА, са обсъждали пет варианта за формата на провеждане на световните първенства, от които са избрали този с 48 отбора, разпределени в 16 групи от по три тима. Първите два отбора в класирането от съответните групи продължават в елиминационната фаза, като само третият отпада.

Това означава, че общият брой мачове се увеличава от 64 на 80, но евентуалният победител ще изиграе същия брой срещи по пътя към трофея - седем. Турнирът ще приключи в рамките на 32 дни.

По непотвърдена информация квотите за страните от Европа ще бъдат увеличени с три, като окончателното решение за това ще бъде взето през май.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти