Мария Филипова: След лятото с националния ще стана треньор

Мария Филипова: След лятото с националния ще стана треньор

Българската волейболна националка Мария Филипова, която играе на поста либеро, стана шампион на Азербайджан със своя тим Телеком (Баку). Така родната волейболистка спечели първа титла в азербайджанското първенство. Това е не само успех, но и много емоционален момент за нея, защото Мария Филипова най-вероятно приключва с клубната си кариера и слага точка на състезателната си дейност. Опитната състезателка съобщи вече и друга новина, а именно, че ще се върне да помогне в националния отбор за лято 2017, а ето подробности за нейните планове в специално интервю за BGvolleyball.com:

- Честита титла, отпразнувахте ли я вече?

- Не както трябва. Събрахме се в едно кафе, нищо особено, защото беше понеделник, а Баку не е град, в който можеш за се забавляваш всеки ден, нощните заведения затварят рано през седмицата.

- Ставала си шампион, но за първи път в Азербайджан. Какво е титлата за теб?

- След седем години в азербайджанския шампионат най-накрая успях да стигна до върха и титлата наистина е първа за мен. Много се радвам, това е неповторимо усещане. Започнах като шампион състезателната си кариера, успях да спечеля титли в 3 различни първенства, плюс една евро купа и съм много щастлива че клубната ми кариера завършва с шампионска титла!

- Говориш за край на състезателната си кариера?

- Да, най-вероятно това бе последния ми сезон като състезател. Такива са плановете ми, пък каквото сабя покаже.
- А какво смяташ да правиш в бъдеще?
- Искам да стана треньор. Ако всичко е наред с азербайджанското първенство, ако нашия отбор продължи напред, ще остана помощник-треньор на Зоран Гаич. Все пак, не е сигурно, но такава ми е идеята.

- Селекционерът на женския национален отбор Иван Сеферинов обяви, че ще повика в разширения състав всички опитни състезателки за това лято. Ти се отказа през изминалия сезон, но твоето име също е в списъка?

- Да, така е. Имах доста разговори с Иван Сеферинов и той държи да се върна в националния отбор. Обсъждаме го като идея заради квалификацията за световното първенство в България. Ако федерацията се съгласи, има вероятност да се върнем заедно със Страшимира Филипова, Ева Янева и Диана Ненова за тази квалификация, а след това да обсъдим европейското. Всяка година искаме максимален резултат, но за съжаление не се получава. В началото на април се прибирам и тогава всичко ще стане ясно.

- Значи си готова да помогнеш?

- Да. За мен националния отбор е въпрос на чест и това е гордост, която никой не отказва.
Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти