Страхил Балов: Способни сме на изненада

Страхил Балов: Способни сме на изненада

Националният волейболен отбор по волейбол на България за девойки до 18 години вече е в холандския град Арнхем където от утре (1 април) започва участието си в Европейското първенство. Треньорът на младите волейболистки Страхил Балов е оптимист за представянето на нашите момичета, а ето какво каза той в интервю за BGvolleyball.com преди старта на шампионата срещу домакините от Холандия:

- Каква е равносметката от подготовката?
- Много съм доволен от проведената подготовка. Благодаря на федерацията, че ни осигури контролни срещи с участници в Европейското първенство, които са от другата група. Радвам се, че успяхме да спечелим две победи в проверките с тези два отбора. Това ми вдъхва оптимизъм и надежда, че можем да постигнем нещо значимо.

- Попаднахме в домакинската група. Коментар за съперниците?
- Респектирани сме от групата. Спокойно може да се каже, че е желязна заради съперниците. Да, в тази възраст не можеш да кажеш предварително кой колко е силен, но с оглед на школите, от които идват съперниците има и нагласа, че ни очакват много силни съперници. Нивото е изключително високо. Но в крайна сметка ние отиваме да се борим, за това сме се класирали на Европейското. С тази добра подготовка, която проведохме и играта на момичетата, мисля, че ще се получи.

- Започваме срещу Холандия, домакин, който ни е определил за първи съперник. Може ли да се каже че това е едно подценяване от тяхна страна?
- Да, за мен е подценяване. Винаги на големи форуми домакините си избират най-лесния според тях съперник. Затова, за нас много е важен първия мач, как ще започне. Надявам се да потръгне играта на нашия отбор и че сме способни на една голяма изненада. Няма да ни уплаши публиката и традициите на холандската школа. Отиваме със самочувствие. Смятам, че ако започнем добре, първенството цялостно ще протече по най-добрия начин за нас.

- Готови ли са момичетата да покажат най-доброто?
- Контролните срещи показаха някои слабости, които не бих искал да виждам в предстоящите мачове. Показателно е, че в тези контроли спечелихме със себераздаване и дух, а не с качество на играта. Въпросният дух и тази силна мотивация ще търсим в тези мачове.

- Докъде се простират твоите амбиции за Европейското?
- Смятам, че ще е огромен успех, ако влезем в шестицата на това първенство. Много ни изкушава да успеем да се класираме за Световното първенство в Аржентина. Тайно в себе си естествено, че искам да направя нещо значимо в кариерата си като треньор и да се запомни този отбор като медалист на голямо първенство. Надявам се да се представим достойно.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти