Девойките стартираха с победа на Европейското

Девойките стартираха с победа на Европейското

Националният отбор на България по волейбол за девойки младша възраст (U18) започна по най-добрия начин участието си на Европейското първенство в Холандия.

В първия си мач от първа група в зала "Фалкенхюцен" в Арнхем момичетата на селекционера Страхил Балов се наложиха с 3:1 (25:23, 15:25, 25:19, 25:22) над тима на домакините от Холандия Първият гейм започна лошо за българските момичета, като холандките поведоха със 7:3.

Постепенно стъписването отмина и българските волейболистки стопиха изоставането си, като успяха да изравнят при 13:13 и да поведат с 16:14 при второто техническо прекъсване. Водени от своята капитанка Александра Миланова българските състезателки устояха на натиска на домакините и успяха да вземат първия гейм след 25:13.

Във втория гейм сценарият се повтори, като Холандия дръпна с 8:4 и 10:6. Този път обаче "Лалетата" не изпуснаха преднината си, а напротив - увеличиха я след дълга серия от сервис на Дагмар Боом. Селекционерът на България Страхил Балов опита различни промени, но холандките не се огънаха и изравниха след 25:15.

Третата част бе най-равностойна, като българските момичета първи съумяха да направят преднина и да се откъснат с 21:15 след серия от начален удар на Алекс Миланова. Холандките се опитаха да се върнат в гейма, но усилията им бяха достатъчни само за 19 точки, а България поведе с 2:1 след 25:19.

В четвъртата част битката бе до последно, но българските момичета показаха по-силен характер, издържаха до края и се поздравиха с първите си три точки от Европейското първенство.

Българските момичета издигнаха истинска стена пред атаката на Холандия, като реализираха 12 точки от блокада срещу 5.

Топ реализатор с 21 точки бе Мария Йорданова (1 ас, 2 блокади, 38 % в нападение), а Александра Миланова добави 16 (1 блокада, 38 % в атака).

За Холандия Хестер Яспер записа 20 точки (4 аса, 57 % в нападение).

Стартов състав на България:

Виктория Ангелова, Мария Йорданова, Александра Миланова (капитан), Дарина Куманова, Борислава Съйкова, Мария Кривошийска, Димана Александрова (либеро);

Във втория си мач България излиза срещу Турция утре (2 април) от 15:00 ч б.в.

Източник: viasport.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти