Волейболната легенда Боре Кьосев: Братоеви имат последен шанс

Волейболната легенда Боре Кьосев: Братоеви имат последен шанс

Борислав Кьосев винаги е бил в центъра на волейболните събития. Дългогодишният национал е неизменна част от Управителния съвет на федерацията през последните години. Специално за читателите на "България Днес" той даде своето експертно мнение за финалната битка от мъжкото първенство.

- Г-н Кьосев, очакван ли е финалът между Нефтохимик и Монтана в мъжкото волейболно първенство?

- Нефтохимик направиха селекция, с която загатнаха, че искат да играят финал. С братята Братоеви и Ники Николов намеренията на клуба станаха много сериозни. Монтана са силен и балансиран тим. Вече нямат онзи манталитет на провинциален отбор. Амбициите им бяха за финала. Победиха тима на Добруджа, който заслужава похвали за работата на Миро Живков с младите момчета. ЦСКА не успя да се противопостави на Нефтохимик, но там проблемът дойде от младите момчета.

- От вашите думи излиза, че Нефтохимик е фаворит?

- Скамейката на Монтана е къса. Финалният сблъсък е по регламент от пет мача, а там е важно да имаш повече варианти. Те разполагат с шест класни момчета и дотук. Евентуалното домакинство в последния мач ще бъде за тях, но в днешни дни това не е толкова голямо предимство. От друга страна, Братоеви и Ники Николов са играли много подобни мачове. Знаят за какво става въпрос.

- Георги Братоев заслужава ли място в националния отбор с изявите си за Нефтохимик?

- Не искам да се меся в работите на Пламен Константинов. Селекцията е лично негово дело. Трябва да се признае, че нямаме много топ волейболисти. Към братята Братоев трябва да бъде избран правилен подход, но и те да разберат, че в националния отбор всичко се свежда до екип. Необходимо е всички да изпълняват програмата на селекционера и да се съобразяват с него. Егото трябва да се потисне в интерес на световното първенство догодина. За съжаление се получиха вътрешни катаклизми между треньор и състезател. Другият разпределител Сеганов стои много добре в Италия. Любо Агонцев е доста различен като стил. Важен е в момент, когато може да помогне за излизане от криза.

- Защо според вас Георги и Вальо Братоев не успяват да се разберат с Константинов?

- През последните години братята не са завършили нито един сезон, в който и шампионат да са отишли. Да речем, че Пламен им е виновен, но и цяла Европа да им прави проблеми? Те трябва да се променят. Не може да си разпределител номер едно на Олимпиадата и на Световната лига, а никой да не те иска. Има неписани правила при селекцията. Гледат се 20 различни компонента. Сред тях са отношение в тренировъчния процес, килограми и други. Понякога треньорите предпочитат да вземат състезател, който е по-слаб, но изпълнява указанията, отколкото по-класния, но по-проблематичен играч. Братята са на 29-30 години. Трябва да се замислят. Това им е последния шанс, ако искат да направят нещо голямо като състезатели.

- Нещо подобно се получава и с центъра Ники Николов, който в свое интервю каза как никой не го бил поканил за националния отбор това лято.

- Ники е по-особен човек, но е играч на световно ниво. Имаше проблеми с контузии в двата крака и в кръста. За него винаги има място в националния отбор. Още повече, че благодарение на него и на останалите централни нападатели България е една от най-силните в това отношение. Имаме класи разпределители и диагонали. Остава ни само една четворка на световно ниво...

- Имамр подобна четворка в лицето на Матей Казийски, но той също не иска да играе за националния отбор. Някакъв напредък в това отношение?

- Представете си Меси или Роналдо да откажат да играят за Аржентина или Португалия. Ами тогава феновете ще ги разкъсат на парчета. Когато федерацията помагаше за издигането на Матей, всичко беше наред. Сега е времето да се издължи на българската публика. Уж му пречат Данчо Лазаров и Боре Кьосев, но тук става въпрос за националния отбор. Там въпросът не е кой с кой се харесва. Проведени са хиляди разговори с Казийски. Доколкото имам информация, вече и останалите състезател в тима се отдръпнаха за идеята той да се завърне. Ако беше загърбил егото и беше дошъл да играе на европейското първенство в България, можеше да вземе титлата, а после да си вдигне шапката и да си тръгне. Но да е направил нещо за феновете.
Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти