Боре Кьосев: Всеки треньор иска да има таланти като Вальо и Жоро Братоеви

Боре Кьосев: Всеки треньор иска да има таланти като Вальо и Жоро Братоеви

Ако има човек, който да следи до най-малкия детайл Суперлигата, то това е легендата на българския волейбол Борислав Кьосев. И не само да я следи, а и успешно да предсказва резултатите, както може да се види в неговара редовна рубрика в BGvolleyball.com. През този сезон сме вече на финалната права, като в спора за титлата ще се изправят ВК Монтана и Нефтохимик 2010 (Бургас), а серията, която започва в Страстната седмица преди Великден, е до три победи от пет мача.

За развоя на сезона в Суперлигата и за случилото се в полуфиналните плейофи, Борислав Кьосев говори в специално интервю за BGvolleyball.com


Как ви се сториха полуфиналите?

Доста интересни бяха мачовете, за да се вдигне нивото на българския волейбол. Отборите на ЦСКА и Нефтохимик 2010 показаха ниво, което може да се види само на финали. Лукойл направиха страхотна селекция и с много стегната и организирана игра успяха да се преборят срещу младия, но доста добре играещ отбор на ЦСКА. Вальо и Жоро Братоеви заедно с Ники Николов допринесоха много за качеството, като в селекцията на Лукойл се събраха едни от най-добрите български волейболисти в момента. Волейболисти, играли на европейско и световно ниво и които могат да бъдат само за пример за по-младите в нашето първенство. 

Не се ли открои доста Николай Николов с изявите си срещу ЦСКА?

 Ники бе доста над нивото. Като е показвал това и с изявите си в националния отбор. Жоро и Вальо Братоеви влизат все повече в ритъм на игра и са все повече лидери. Очаквам и селекционерът Пламен Константинов да им намери място в националния отбор. Те са таланти, които всеки един треньор иска да притежава в своя отбор. И с оглед на наближаващото световно първенство през 2018 г. това, че се намират в много добра форма може само да ни радва, защото българският волейбол определено ще има полза от тях. Със сигурност могат да бъдат основни фигури на полето, нещо, което видяхме и в мачовете срещу ЦСКА. 

Какво да очакваме от финалите между Монтана и Нефтохимик 2010?

 Ще бъдат доста интересни. Монтана ще покаже, че неслучайно отборът е на финал. Но в дълга серия до 3 победи от 5 мача Нефтохимик 2010 има предимство заради по-дългата си скамейка. В такива моменти всяка една възможност за повече свежест е от голямо значение. 

Няма как да не симпатизирате на отбора на Монтана...

 Да, така е. Колкото и да се показва безпристрастност, в Монтана играят мои роднини като Златко Кьосев и Любо Агонцев. Мога да кажа, че Злати прави невероятен сезон. Изкачва високо стъпало в своята кариера и е много стабилен, както в посрещане, така и в атака. Разбира се, трябва да се развива още, но Злати дава спокойствие, стабилност и опора за своя отбор и треньор.

Колкото до Любо Агонцев, той имаше доста проблеми през този сезон заради операция и възстановяване. Но Пламен Константинов разчита на него да промени стила на игра на националния отбор заради хубавите ръце, с които разполага. И именно през неговите ръце минават мечтите на всички в Монтана за историческа шампионска титла на България. И най-вече мечтите на кмета Златко Живков, който прави и невъзможното, за да издържа боеспособен тим, който да се бори за титлата за втора поредна година.
Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти