Отборът на Мартин Чой не успя да завърши "24-те часа на Льо Ман", Yamaha с първа победа от 8 години

Отборът на Мартин Чой не успя да завърши "24-те часа на Льо Ман", Yamaha с първа победа от 8 години

Най-добрият ни български мотоциклетист Мартин Чой отново бе единственият българин, който взе участие в историческото 40-о издание на "24-те часа на Льо Ман". Лош късмет обаче преследваше него и екипа му и те не успяха да завършат състезанието, отказвайки се след 17-ия час заради повреда в двигателя. В екипа на чешкото подразделение на BMW Motorrad имаше промяна и вместо Михаил Фила, Карол Ханика се превърна в третия пилот в отбора в последния момент заради по-добрите си показатели по време на тренировките.

Чой катастрофира по време на състезанието 90 минути след старта на първия десен завой на трасето. Той започна своя стинт от 18-ата позиция и успя да изведе екипа до 10-ото място преди инцидента. За щастие, българинът се размина без контузии. Моторът му обаче бе в доста тежко състояние, а транспортирането му с технически автобус до бокса отне доста време.

След инцидента Чой, Ханика и третият пилот Юлиан Майер от Австрия заемаха 35-о място в общото класиране и 16-о в своя клас EWC. За всичките си часове на пистата те записаха 532 обиколки в сравнение с 860-те на победителите – французите с втора заводска машина на Yamaha с номер 94 - Давид Чека, Николо Канепа и бившият пилот от световния шампионат по мотоциклетизъм Майк ди Мелио, които в последните години имаха доста лош късмет.

Общият брой на мотоциклетите на старта бе 59, а 22 екипа се отказаха в хода на състезанието.

Подгласници на победителите станаха колегите им с Yamaha от Австрия, които се представиха най-добре по време на тестовете. Миналогодишните победители от SRC Kawasaki 11 останаха трети. След тях финишира и най-силният отбор в историята на мотоциклетите "24 часа на Льо Ман" Suzuki Endurance Racing Team, които през зимната почивка имаха нещастието да загубят един от най-талантливите си състезатели в катастрофа по време на тестове Антони Делал. Тазгодишното 40-о издание започна именно с отдаването на чест на французина.

Тазгодишното състезание подобри и редица рекорди. Пилотът на Kawasaki, качил се на подиума, Ранди де Пюне подобри рекорда за най-бърза обиколка по време на състезание още вчера следобед в първите часове на състезанието. Неговото постижение бе 1:36.408 минути, което е по-добро с 0.314 секунди от рекорда, записан от съотборника му Фабиен Форе през 2013 година.

Битката между двамата пилоти на Yamaha бе и най-оспорваната. Те завършиха с едва 19.819 секунди разлика. Състезателната дистанция също бе подобрена. Предишният рекорд от 668 обиколки бе записан през 2010 година, а 40-ото издание на "24-те часа на Льо Ман" представи цели 680 обиколки.

Последната победа на "Льо Ман" за Yamaha пък бе едва през 2009 година.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти