Левски и Дунав не се победиха, но Цар Футбол триумфира на “Герена” (видео+галерия)

Левски и Дунав не се победиха, но Цар Футбол триумфира на “Герена” (видео+галерия)

Отборите на Левски и Дунав не се победиха, но Цар Футбол триумфира на “Герена” в изключителен двубой от 29-ия кръг на Първа професионална лига. Сблъсъкът на стадион “Георги Аспарухов” спокойно може да кандидатства за най-зрелищния от началото на сезона и макар да завърши без победител, след като двата тима завъртяха равенство 1:1, предложи невероятни емоции на всички фенове по трибуните и пред малкия екран.

По ирония на съдбата и двете попадения в столицата бяха дело на футболистите на Веселин Великов. Първо Мирослав Будинов си отбеляза нелеп автогол още в 6-ата минута, а четвърт час преди края един от най-нисичките на терена - Самир Аясс, надскочи защитата в синьо и изравни с глава. Точката за русенци е с историческа стойност, тъй като тя е първа за тях на “Герена” от далечната 1985-а година.

С нея Дунав събра 45 в актива си и запазиха поне временно четвъртата си позиция в класирането. 26-кратният шампион на България пък вече е с 56 точки на сметката си и със сигурност няма как да бъде настигнат поне този кръг от прекия си преследвач за второто място и предстоящ съперник в следващия кръг ЦСКА-София.
Левски - Дунав Първите 45 минути на "Герена" предложиха открит, динамичен и атакуващ футбол, като атаките към двете врати се редуваха непрестанно. Чест прави, че гостите от Русе не се затвориха и от самото начало погледнаха смело към вратата на домакините и на няколко пъти сериозно затрудниха защитата в синьо.

За тяхна зла беда обаче още в шестата минута се оказаха догонващи в резултата. След центриране на Антонио Аниете от пряк свободен удар отдясно голмайсторът на “драконите” Мирослав Будинов закачи леко, но напълно достатъчно топката с глава така, че тя да залъже Станислав Антонов и да се озове в мрежата му.
Левски - Дунав В 12-ата минута Бранимир Костадинов се откъсна зад защитата на Левски и пусна топката покрай излезлия да го пресрещне Николай Кръстев. Попадението на русенци обаче бе отменено заради засада. В 19-ата минута гостите от Малката Виена можеха да изравнят резултата, след като топката стигна до Бирсент Карагерен. От точката за изпълнение на дузпа обаче доскорошният ас на Локомотив (Пловдив) я прати над вратата.

Четири минути по-късно Адениджи проби отдясно, навлезе в наказателното поле и опита да пусне вляво към връхлитащия Аниете. Милчев обаче се намеси добре и успя да предотврати почти сигурно второ попадение във вратата на Антонов. Шест минути след това “сините” имаха нова добра възможност да удвоят резултата, началото на която отново постави африканецът. Нигериецът се пребори за топката отдясно, след което я центрира на втора греда. Аниете я овладя, добре залъга Милчев и технично върна към Краев. Ударът на таланта обаче мина над вратата.
Левски - Дунав В 33-ата минута пак Адениджи се озова с топка в крака, напредна и на метър-два пред наказателното поле сам реши да опита късмета си, но стреля встрани от вратата. Секунди по-късно Дунав отново показа “зъби” и само късметът лиши Самир Аясс от изравнително попадение. Нисичкият футболист засече добре с глава центриране на Христофор Хубчев отляво, но няколко сантиметра не му достигнаха, за да възстанови равенството на “Герена”. Малко преди да изтече краят на първата част, един от футболистите, които рядко сме виждали да стрелят към противниковата врата - Сашо Александров, бе много близо до гола, но Станислав Антонов реагира перфектно и изчисти в ъглов удар.

И ако първото полувреме бе динамично и атрактивно, то началото на второто бе направо ударно. В 50-ата минута Георги Костадинов пропусна страхотна възможност да покачи на 2:0 и успокои “сините”. Националът бе изведен технично зад защитата на “драконите” от Аниете, но останал очи в очи с Антонов, стреля право в тялото му. В 56-ата минута вратарят на Левски Николай Кръстев като по чудо спаси удар с глава от непосредствена близост на Бранимир Костадинов. Секунди по-късно стражът на “сините” бе изпреварен и прехвърлен от Васил Шопов, но за негов късмет нападателят не успя да стигне до топката и да я прати във вратата му.
Левски - Дунав В ответната атака футболистите на Николай Митов пропуснаха нова страхотна възможност за гол. Главният “виновник” за разгромното 5:0 над Локомотив (Пловдив) при последното домакинство - Божидар Краев, бе изведен отляво в наказателното поле на Дунав, но вместо да комбинира вдясно със Станислав Иванов, реши сам да завърши атаката и сгреши, след като Антонов парира удара му. В 64-ата минута нов пропуск на Краев лиши “сините” от втори гол във вратата на гостите от Русе. Иванов се пребори за топката отляво, пусна бързо към Краев, който се опита да намери далечния ъгъл на вратаря, но ударът му се оказа твърде неточен.

Усилията на гостите от Русе се увенчаха с успех и четвърт час преди края момчетата на Веселин Великов стигнаха до изравнително попадение. Един от многото, представили се отлично на “Герена” днес - Бранимир Костадинов, се пребори по чудесен начин за топката отляво, навлезе в наказателното поле и с технично изпълнение опита да излъже Николай Кръстев. Младият вратар на Левски обаче внимаваше и отрази удара му, но при добавката  с глава на може би най-нисичкият футболист на терена - Самир Аясс, бе безпомощен.

В 79-ата минута гостите от Русе можеха да стигнат до пълен обрат, след като появилият се като резерва Юлиян Ненов бе намерен непокрит в наказателното поле на домакините, но от неудобна позиция намери мрежата от външната страна. Секунди по-късно същото упражнение, но на другата врата повтори и испанецът Антонио Аниете. В 85-ата минута пък Станислав Антонов направи може би спасяването на мача, след като с върха на пръстите си отрази бомбен удар на резервата Франсис Нар. С тази си намеса той гарантира и точката за Дунав - първата такава на "Герена" от 1985 година насам.
Левски - Дунав Първа професионална лига, първа шестица, 29-и кръг:


Левски - Дунав 1:1
1:0
Будинов 6' (авт)
1:1 Аясс 76'

Левски: 89. Кръстев, 2. Лукин (18. Огнянов 88'), 3. Пиргов, 8. Де Ноойер (7. Нар 73'), 12. Краев, 15. Прохазка, 17. Адениджи, 20. Аниете, 25. Александров, 70. Костадинов, 99. Иванов
Старши треньор: Николай Митов

Дунав: 86. Антонов, 22. Милчев, 4. Патев, 21. Ларин, 23. Хубчев, 11. Димов (к), 6. Аясс (3. Петков 88'), 77. Костадинов, 7. Карагерен (94. Ненов 65'), 2. Шопов (99. Муйеци 70'), 9. Будинов
Старши треньор: Веселин Великов

Жълт картон: Шопов 21', Милчев 22', Хубчев 70' (Дунав)
Главен съдия: Станислав Тодоров (Шумен)
Асистенти: Мартин Димитров (Шумен) и Димо Вълчев (Варна)
Стадион: “Георги Аспарухов”, София

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ ЛЕВСКИ - ДУНАВ (1:1) ВИЖТЕ ТУК!

МИНУТА ПО МИНУТА!

Снимки: Марин Маринов, Sportal.bg

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти