Гледай на живо

Контролна среща: България (U16) - Вестфалия (U16) 2:1

Кличко – Джошуа: Битката на поколенията

Кличко – Джошуа: Битката на поколенията

90 000 боксови фенове на стадион „Уембли“ ще станат свидетели тази вечер на историческа битка между поколенията. Антъни Джошуа ще се опита да започне нова ера в тежка категория. Той се надява окончателно да сложи край на епохата Владимир Кличко, която диктуваше модата при най-големите професионални бойци през последните 12 години.

Един зрител ще следи този двубой с особен интерес. Той се казва Кубрат Пулев. Българският боксьор победи снощи Кевин Джонсън и затвърди своята позиция на официален претендент за титлата на Международната боксова федерация в тежка категория. Това ще бъде единият от двата пояса, които ще бъдат разиграни тази вечер на стадион „Уембли“. Другият е версия Световна боксова асоциация.

Кобрата има да си връща на Кличко за единствената загуба в своята кариера. Българинът беше нокаутиран в края на 2014-а. Той имаше възможност да се бие и с Джошуа в края на 2016-а, но отхвърли три оферти, които според него и мениджърският му тим не са отговаряли на мястото в ранглистата.

Впечатляващата серия на Антъни Джошуа от 18 брутални нокаута в 18 мача накараха букмейкърите да го обявят за фаворит. Коефициентът за негов успех е около 1.44, докато ставката за Кличко е 3.25. През последния месец много хора заложиха огромни суми на украинеца, чийто начален коефициент беше 5.

Англичанинът ще има подкрепата на феновете, но от друга страна напрежението да играе на стадион и в толкова важен мач ще го натисне сериозно. В това отношение Кличко има предимство. Той се е боксирал пред 50-60 000 души в Германия. Освен това е участвал в не едно и две подобни дербита.

27-годишният боксьор от Уотфорд спечели титлата на Международната боксова федерация през април миналата година след нокаут над Чарлз Мартин. Той направи две успешни защити срещу други двама американци – Доминик Бризийл и Ерик Молина.

Голямата въпросителна пред Владимир Кличко (64 победи, 53 с нокаут и 4 загуби) е дали ще успее да покаже отново най-доброто от себе си, след като не се е качвал на ринга от година и половина. Неговият последен мач приключи по доста странен и изненадващ начин. Украинецът беше детрониран от Тайсън Фюри. Представянето на ветерана учуди всички. През целия мач той беше изключително пасивен и беше надигран по всички показатели от своя съперник. Дори неговият брат Витали не можеше да си обясни липсата на желание в играта на Владимир.

Сега по-малкият от братята изглежда прероден в своите интервюта. Той демонстрира познатата твърдост, спокойствие и самочувствие, докато говори  журналисти. Специалистите са категорични, че ако Кличко покаже най-доброто от себе си, тогава Джошуа ще има тежка вечер.

Най-голямата енигма за британеца е дали ще успее да бъде свеж в края на мача, ако се стигне до подобен развой. Никога досега той не е играл повече от седем рунда. Впечатляващата физика на Джошуа изисква много кислород, а силовият му стил ще изтисква организма много по-бързо, отколкото този на опитния Кличко. Никой не знае и доколко тялото на Джошуа ще издържи на тежките удари от страна на 41-годишния украинец, който неслучайно носи прякора Стоманения чук. В мача с Дилиън Уайт Джошуа беше сериозно разклатен, а попаденията на Кличко са зашеметявали най-големите имена в тежка категория за последните 15 години.

Победителят от двубоя Кличко – Джошуа ще бъде задължен да защитава пояса на Международната боксова федерация срещу Кубрат Пулев. Ако всичко е наред, този мач може да се съществи още до края на годината. Българинът ще получи втора възможност да спечели световната титла, а както самият той се закани – ще се подготви на още по-високо ниво и ще покаже на какво е способен.

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти