Всичките рекорди на Селби след третата световна титла

Всичките рекорди на Селби след третата световна титла

Марк Селби отново е световен шампион и успехът му над Джон Хигинс с 18:15 във финала в "Крусибъл" му осигури най-ценното отличие в снукъра за трети път.

Веселяка от Лестър грабна най-тлъстия чек в историята - 375 хиляди паунда - с което стана първият играч, събирал над 1 милион в актива си за световната ранглиста на World Snooker.

Третата му титла пък го извисява над легенди като Алекс Хигинс и Марк Уилямс, които имат по две. Англичанинът е едва петият майстор на щеката в историята, който поне три пъти триумфира в "Крусибъл" - другите са Стивън Хендри (7), Стив Дейвис (6), Рони О'Съливан (5) и Джон Хигинс (4). Селби подобри още един рекорд - този на Хендри за най-много спечелени пари от наградни фондовев рамките на един сезон. Маестрото можеше да се похвали със 740 000 паунда с пет титли в една кампания, но Селби (също с пет титли) събра 932 000 през 2016/17.

Както стана вече ясно, Веселяка от Лестър изравни постижението на Хендри и Дин Дзюнхуей от пет ранкинг титли за една кампания. Тези на китаеца обаче бяха незначителни в сравнение с останалите двама, защото Дин властваше предимно на домашна почва.

Селби вече има 12 ранкинг титли на сметката си и изравнява шестите във вечната ранглиста Нийл Робъртсън и Дин Дзюнхуей. Може би по-впечатляващо е обаче това, че Веселяка от Лестър има цели осем триумфа в турнирите на "Тройната корона", а и е шестият в историята с успех в UK Championship и Световното първенство в рамките на един сезон (другите са Дейвис, Хендри, О'Съливан, Хигинс и Уилямс).

Селби освен всичко и развали "проклятието на China Open", като стана първият играч с титла от открития турнир в Китай и след това в "Крусибъл", а и за първи път в кариерата си печели две събития подред.

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти