Новите хлапета на Аякс изнесоха спектакъл срещу Лион (видео)

Новите хлапета на Аякс изнесоха спектакъл срещу Лион (видео)

Аякс и Лион изиграха двубой, който се превърна в наслада за футболните фенове на "Амстердам Арина". Холандският гранд спечели с 4:1 в първи мач от полуфиналите на Лига Европа. Срещата бе изпълнена с голови положения и постоянни атаки и към двете врати.

Французите започнаха по-добре, но Траоре откри резултата в 25-ата минута. Това бе началото на вихрени минути до края. Долберг покачи на 2:0 преди почивката, а в началото на второто полувреме Вабуена върна гостите в мача. Траоре оформи крайното 4:1 в 71-ата минута, а до края бяха пропуснати още положения и от двата тима.

В началото играчите на Лион пресираха и не даваха големи шансове на съперника да организира атаки. Домакините играефа по-прибрано и разчитаха на контраатаки, но в началото на срещата бяха сериозно затруднени. Гостите стигнаха до първата добра възможност в 10-ата минута. Тусар проби отлично отдясно и намери Корне, но неговият изстрел бе отклонен. След последвалия ъглов удар Фекир стреля, но високо над вратата.

Французите имаха предимство в първите минути, но не се възползваха и в 25-ата минута Аякс поведе. Центриране на Зиех от фаул бе леко отклонено от Траоре и топката се озова в мрежата. Попадението вдъхна увереност на домакините и те започнаха по-често да поглеждат към вратата на Лопес.



Постепенно отборът на Петер Бос се възползва от неориентирани действия в отбраната на съперника и в 34-ата минута удвои аванса си. Вратарят на гостите Антони Лопес не изчисти добре топката, тя попадна в Каспер Долберг, а 19-годишният нападател прати топката в мрежата като опитен голмайстор.

Лион опита да отговори до края на полувреме и организира няколко добри атаки, но най-доброто положение бе удар на Фекир от отлична позиция, който бе слаб и не затрудни стража на холандците Онана. В самия край на първата част Аякс пропусна великолепен шанс да вкара трети гол. Юнес бе изведен отлично, но ударът му бе отразен от Лопес, а при добавката и Траоре не успя да преодолее вратаря.

Второто полувреме започна с добра атака на Лион и удар на Корне. Нещата обаче бързо придобиха неприятно развитие за французите. В 49-ата минута Зиех намери Юнес, който стреля, топката се отклони, но успя да мине голлинията преди бранител да я избие. Малко по-късно холандците бяха близо и до трето попадение. Опитът на гостите да отговорят бе добър удар на Фекир, спасен от Онана.



Изнасянето на Лион в малко по-предни позиции отвори доста пространства за бързите атаки на съперника. В 56-ата минута Далберг пробва рефлекса на Лопес със страхотен удар от границата на наказателното поле. Вратарят обаче бе на мястото си и предотврати ново попадение.

Превъзходството на Аякс се засилваше, а всяка атака на домакините носеше сериозна опасност. В 65-ата минута удар на Траоре бе отразен от стража на французите. Отборът на Петер Бос обаче не бе толкова сигурен в отбрана и допусна попадение в 66-ата минута. Тогава бранителите на холандците не успяха да изчистят топката, тя се озова във Вабуена и той с прецизен удар направи 3:1 и върна Лион в мача.

Две минути по-късно Фекир пропусна страхотен шанс. Гезал проби през центъра и го изведе сам срещу вратаря, който успя да отрази удара на Фекир. Това не стресна младия отбор на Аякс, който продължи да атакува и в 71-ата минута стигна до ново попадение. След третата асистенция на Зиех за деня Траоре отбеляза второто си попадение.



Спектакълът продължи с атака след атака и към двете врати. Вратарят на домакините се намеси на два пъти след удари на Гезал и Рафаел. Последва великолепна възможност за съперника и удар на Гезал. В края на двубоя холандците пропуснаха нови два шанса да се разпишат.

Аякс за първи път достига до тази фаза в европейските турнири от 1997 г. Холандският гранд няма загуба на собствения си стадион в 12 поредни мача, като е в серия от шест поредни победи на "Амстердам Арина". Европейският шампион от 1996 г. изненадващо се класира за полуфиналите, тъй като за пореден сезон разчита основно на млади футболисти.

АЯКС - ЛИОН 4:1
1:0 - Траоре (25)
2:0 - Долберг (34)
3:0 - Юнес (49)
3:1 - Вабуена (66)
4:1 - Траоре (71)


МИНУТА ПО МИНУТА

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти