Почина рали легендата Тимо Макинен

Почина рали легендата Тимо Макинен

Тимо Макинен, една от най-големите легенди във финландската спортна история и в рали шампионатите изобщо, почина на 79 години.

Победите на Макинен са запомнящи се като най-известните от тях са пред родната му публика във Финландия в периода 1965 – 1967 година с Mini Cooper S, както и на рали Монте Карло. Години по-късно, но този път с Ford Escort Макинен отбелязва и три поредни победи в гористите местности на Уелс между 1973 и 1975 година.

Макинен е единственият участник, преминал цялата дистанция на рали Монте Карло през 1965 година без наказателни точки - и то въпреки факта, че изданието се превърнало в едно от най-тежките състезания в цялата история на надпреварата заради затрудненото придвижване от огромните количества сняг и лед, но въпреки това организаторите предвидили втори нощен етап. Макинен и неговото Mini Cooper S изобщо не се притеснили от усложнените условия. Във финалния етап финландецът спечелил пет от шестте специални етапа и натрупал огромна преднина пред конкурентите си.

Смъртта му бе обявена от неговия син със съобщение в социалните мрежи.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти