Промените в световната ранглиста на края на сезона

Промените в световната ранглиста на края на сезона

Трикратният световен шампион Марк Селби увеличи със 735 425 паунда преднината си на върха в световната ранглиста по снукър на края на сезон 2016/17.

Веселяка от Лестър направи хеттрик от титли в "Крусибъл" и грабна най-големия чек за победители в историята - 375 хиляди паунда. Финалистът Джон Хигинс пък се извиси до второто място в класацията на World Snooker, което бе заемал последно при спечелване на четвъртата си световна титла през 2011 година.

В топ 16 имаше и други размествания след планетарния шампионат в Шефилд, защото полугиналистът от турнира Бари Хоукинс прогресира до пета позиция, а Марко Фу с участието си на 1/4-финал се завърна на рекордното в кариерата си шесто място.

Стюърт Бингам и Шон Мърфи се свлякоха до девета и осма позиция, а Рони О'Съливан спадна с една до 14-ата, защото Кайрън Уилсън постави нов личен рекорд с 13-ото си място. В топ 16 също така се завърнаха Марк Уилямс и Мартин Гулд, а изпаднаха Антъни Макгил и Райън Дей.



Как се случи така, че Уилямс пропусна "Крусибъл", а Гулд отпадна в 1 кръг, но се завърнаха в "елита"? Уелсецът отпадна в последния квалификационен кръг от Стюърт Карингтън, но нямаше актив за защитаване, тъй като отпадна в 1 кръг през 2015-а от Матю Стивънс и съответно дръпна с 12 000 паунда на играчите около себе си. Гулд по същия начин се възползва от по-слабото си представяне преди две години и съответно успя да се завърне в топ 16 - съответно Макгил и Дей не защитиха парите от 2015-а и се свлякоха в класацията.

За първи път в кариерата си пък 19-годишният Юлон Жу, който направи дебют в "Крусибъл", се вмести в топ 32 на ранглистата. Той измества от там Робърт Милкинс, който не се класира за Световното първенство и съответно загуби 12 хиляди от 2015-а, като се смъкна до 35-а позиция.
Друг дебютант в Шефилд - Нопон Сенкам - и Крис Уейклин пък завършиха сезона в топ 64 за сметка на Иън Бърнс и Робин Хъл, но те ще останат в световния тур заради позициите си в т.нар. "едногодишна ранглиста".



Кен Дохърти и Джими Уайт загубиха професионалния си статут в самия край на сезона, но на церемонията по откриването на Световното първенство Бари Хърн обяви, че им предоставя специални двугодишни тур карти за "цялостен принос в исторически план".

Не такъв късмет обаче имаха бившият полуфиналист от "Мастърс"-а Джейми Коуп, двукратният полуфиналист в "Крусибъл" Джо Суейл и бившият финалист от Шанхай Мастърс Джейми Бърнет, като първите двама ще опитат да спечелят нови карти за участие в световния тур чрез започващото на 9 май квалификационно училище Q School в "Гилд Хол" в Престън.

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти