Добри постижения при жените на Диамантената лига

Добри постижения при жените на Диамантената лига

Притежателката на световен рекорд на 3000 метра стийпълчейз Рут Джебет (Бахрейн) победи своята основна съперничка Хивин Кийенг от Кения, постигайки рекорд на трасето в Шанхай. Джебет беше победена от кенийката на старта на Диамантената лига в Доха (Катар) минала седмица, а сега състезателката от Бахрейн взе реванш. Тя взе преднина след 2000-ия метър и в крайна сметка завърши като победителка с време от 9 минути и 4.78 секунди. Така смачка рекорда на трасето, който беше поставен преди 12 месеца от Кийенг и време от 9:07.42. Днес кенийката завърши на 2-о място с 9:06.72, докато сънародничката й Челифин Чепсол е на 3-ата позиция с 9:07.08.

Олимпийската шампионка на 1500 метра Фейт Чепнгетич от Кения остави малки надежди на останалите си съпернички. Тя спечели на 800 метра с 2:11.44 минути. Чепнгетич изпревари етиопката Дауит Сейяум, която остана на 2-а позиция с 4:00.52, а сънародничката й Бесу Садо е трета с 4:03.10.

"Надявах се, че ще бягам с по-добър резултат от 3.58, но сега съм щастлива, че стартирам сезона с 3.59. Да се бяга под 4 минути не е лесно, добави кенийката, която също така е сребърен медалист от Световното първенство на 1500 метра. Световният рекордьор на 400 метра с препятствия Никълъс Бет и неговият брат Харун Кьоч останаха 8-и и 9-и съответно в тази дисциплина днес с времена 51.09 и 52.13. Стартът беше спечелен от американския спринтьор Бършаут Джаксън с време 48.63 секунди.

Световният вицешампион Лю Ван Цюл от Южна Африка остана на 2-а позиция с 49.35. Двукратната олимпийска шампионка в спринта Илейн Томпсън преодоля лошия си старт на 100 метра при жените и записа втора победа в рамките на няколко седмици. Ямайската спринтьорка спечели старта на 200 метра в Доха миналата седмица, а след като излезе начело днес на 80-ия метър триумфира с крайното 10.78 секунди. Постижението й в Китай е и най-добро през сезона.

Нейният сънародник и олимпийски шампион Омар Маклауд стартира сезона по най-добрия начин с успех на 110 метра хърдели при мъжете, докато в мъжкия спринт на 100 метра победата отново е за китаеца Су Бинтян. Тори Боуи от САЩ остана на 2-ата позиция, на 0.26 секунди, а третата е Мари-Жозе Ла Ту от Кот д'Ивоар. При мъжете олимпийският шампион от 2004-а година Джъстин Гатлин, който завърши на 4-о място в първото си състезание в Доха, сега се отказа изобщо от участие. На трасето също така липсваше и легендата Юсейн Болт, чието завръщане се очаква през юни.

Не се състезаваха днес в Диамантената лига също така бронзовият медалист от Рио де Жанейро Андре де Грасе и шампионът от Доха Акани Симбине от Южна Африка. Томпсън има желание да стане първа и на 100, и на 200 метра на Световното първенство в Лондон през август, а също така си тръгна и от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през миналата година. "Това е моя втора победа на 100 метра за сезона. А да спечеля с най-добро време за сезона не е никак лош резултат. Сега ще се фокусирам върху първенството на Ямайка по-късно през този месец, заяви Илейн Томпсън. На 800 метра при мъжете олимпийският шампион Дейвид Рудиша от Кения имаше сериозни проблеми в първото си състезание за годината и трябваше да се задоволи с 4-ото място. Той завърши на повече от половин секунда след победителя Кипйегон Бет, чието време е 1:44.70 минути.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти