Григор отново не издържа теста Дел Потро (видео)

Григор отново не издържа теста Дел Потро (видео)

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуби с 6:3, 2:6, 3:6 мача си от първия кръг на турнира от серията "Мастърс" в Рим с аржентинеца Хуан Мартин Дел Потро. Григор имаше само един спечелен сет в четири мача срещу шампиона на US Open за 2009 година, а днес двамата за първи път премериха силите си на клей. В следващата фаза аржентинецът ще срещне Кайл Едмънд (Великобритания), който надигра с 6:3, 6:4 Жоао Соуса (Португалия). Поставеният под №10 българин пък претърпя нов разочароващ резултат през сезона на клей. Тази вечер той преклони глава пред бившия №4 в света след малко повече от 2 часа игра, като хасковлията имаше шансове за пробив при 3:3 в третия сет, но не успя да ги реализира и претърпя поражение часове преди рождения си ден. На 16 май Димитров навършва 26 години.



Григор имаше труден откриващ сервис-гейм, след като мачът започна с двойна грешка на българина, а отличен минаващ удар на Дел Потро донесе на аржентинеца две поредни точки за пробив при 15:40. Димитров обаче направи серия от 4 поредни точки и удържа подаването си. След това двамата си размениха по един гейм на по 15. При 30:30 в четвъртия гейм Григор стигна до първи брейкпойнт в двубоя след блестящ форхенд по правата. 28-годишният Дел Потро обаче успя да се измъкне и изравни - 2:2. В шестия гейм 11-ият в световната ранглиста хасковлия отново си извоюва брейкпойнт и след форхенд в мрежата на аржентинеца пробивът стана факт. По убедителен начин Григор затвърди пробива и поведе с 5:2. Заемащият 34-о място в класацията на ATP Дел Потро с бърз гейм намали изоставането си на 3:5, но Димитров отговори с великолепно изигран гейм на нула, с който сложи край на първата част.



Вторият сет започна лошо за Димитров, който отново имаше проблеми в първия си сервис-гейм и този път не успя да се спаси. Дел Потро повиши нивото на играта си в сравнение с първата част и реализира ранен пробив, който му позволи да вземе аванс от 3:0. Играта на Димитров не спореше в тези минути, докато при Дел Потро всичко се получаваше и след нов пробив аржентинецът поведе с 4:0. Последва перфектен гейм за Григор, който с поредица от отлични отигравания, включително великолепна къса топка, успя да пробие на нула за 1:4. Българинът взе подаването си след това, но в седмия гейм Дел Потро бе безкомпромисен и аржентинецът се доближи до успеха във втория сет при 5:2. С пробив на 15 Дел Потро затвори втората част в осмия гейм и победителят трябваше да бъде определен след решаващ трети сет.



Третата част се превърна в голяма битка и в нея двамата тенисисти печелеха без особени трудности подаванията си до 3:3. В седмия тейм Григор с някои чудесни изпълнения успя да притисне съперника си и да стигне до 2 точки за пробив. Дел Потро обаче сервираше безпощадно в тези минути и успя да се измъкне, повеждайки с 4:3. Последва нов дълъг и много оспорван гейм, в който отново надделя аржентинецът. Григор обаче също улесни задачата на съперника си с двойни грешки и неточности във важните моменти - 5:3 за Дел Потро, който имаше възможността да грабне победата със своя сервис. И 198-сантиметровият гигант стори точно това, при това без особени проблеми. Григор пък изля гнева си на ракетата си след допуснатия в осмия гейм пробив и я унищожи, но това не му помогна да избегне петото си поражение от пет мача срещу талантливия, но често страдащ от контузии аржентинец.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти