Сензацията Зверев развали хегемонията на "Голямата четворка" в "Мастърс"

Сензацията Зверев развали хегемонията на "Голямата четворка" в "Мастърс"

Невероятният Александър Зверев покори тенис турнира от сериите “Мастърс” в Рим след бляскава и звучна победа с 6:4, 6:3 над световния номер 2 Новак Джокович. Германецът не само вдигна първа титла от най-високата категория на АТР, но и стана най-младият шампион (на 20) в “Мастърс” събитие от 10 години насам, когато по ирония на съдбата Джокович спечели трофея в Маями на 19-годишна възраст.

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО НА ШАМПИОНА ЗВЕРЕВ ВИЖТЕ ТУК!

Също така триумфът на Зверев маркира едва втория случай в последните 26 издания на турнирите от най-високия клас на АТР, когато титлата не отива при някого от “Голямата четворка” - Рафаел Надал, Роджър Федерер, Анди Мъри и Джокович. Единственото такова друго изключение в този период бе през миналата година в Синсинати, когато Марин Чилич срази Анди Мъри на финала.

Джокович пък за първи път в кариерата си губи финал на “Мастърс” срещу някого извън “Голямата четворка”, като засега остава наравно с Рафа Надал с по 30 такива титли на сметката си. Зверев пък е първият германец с триумф в “Мастърс” от 2001 година насам, когато Томи Хаас спечели в Щутгарт.
20 Зверев срази Джокович за първа "Мастърс" титла в Рим
Титлата в Рим ще изстреля Зверев на 10-о място в световната ранглиста при официалното обновяване в понеделник и съответно Григор Димитров ще се свлече до 12-ата позиция.
Силният вятър на централния корт започна още във втория сет на предишния женски финал (
Елина Свитолина подчини Симона Халеп
), като това се нравеше повече на Зверев. Германецът направи пробив още в първия гейм и взе психологическо предимство, след което двамата разменяха успешни подавания, но Джокович демонстрира раздразнението си от условията дори когато намали изоставането си на 3:4. В първия сет правеше впечатление, че ретурите на Зверев са с поне 20 км/ч по-силни от тези на Ноле и това се отразяваше позитивно на германеца. Джокович така и не намери отговор на мощните сервиси на Зверев и бе принуден да отстъпи - 4:6 за 35 минути.
Във втория гейм сърбинът се опази от ранен пробив, но продължи да отстъпва на 20-годишния си съперник дори в дългите разигравания, където ключова бе физическата издръжливост. Германецът отново пусна първа кръв във втория сет, пробивайки за 2:1 и след това затвърждавайки убедително предимството си. Koгато Зверев поведе с 4:2 във втория сет, бе загубил само четири точки при първи свой сервис и само пет при второ подаване, като две от тях бяха от двойни грешки. От бекхенд пък Зверев просто не оставяше никакви шансове на Джокович и средно изпълняваше този удар с 15 км/ч по-голяма скорост от тази на сърбина. Сърбинът спаси точка за пробив и намали на 3:4, но за него продължаваше да е проблем, че не може да застраши по никакъв начин съперника си при посрещане. Първият мач-бол дойде в 80-ата минута от мача и при сервис на Джокович, който не можеше да скрие раздразнението си и не можа да избегне изненадващото поражение - 4:6, 3:6.
Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти